Păncenii au sărbătorit de ”Dragobete”

dragobeteVineri, 27 februarie 2015, de la ora 17.30, Casa Orășenească de Cultură din Panciu a găzduit spectacolul intitulat „Dragobetele sărută fetele“, organizat de Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ și Liceul Tehnologic „A. I. Cuza“, în colaborare cu Primăria Orașului Panciu și Casa Orășenească de Cultură Panciu.

Spectacolul, conceput sub forma unei șezători, a prezentat simbolistica sărbătorii de Dragobete. Cele șase cupluri formate din băieți și fete de la cele două licee au ținut să demonstreze publicului că au cunoștință despre obiceiurile specifice acestei sărbători. Ei au avut de răspuns la câte o ghicitoare, au pregătit momente artistice originale, în final prinzându-se cu toții într-o horă tradițională românească.

Invitați speciali au fost îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Murgoci și artiștii Ansamblului Folcloric Profesionist „Țara Vrancei“.

Spectacolul „Dragobetele sărută fetele“ a fost susținut de primarul Iulian Nica și a făcut parte din activitățile proiectului cu finanțare europeană „Tradiție și spiritualitate pănceană – proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din orașul Panciu, județul Vrancea – Cod SMIS 18649“.

Iulian Nica a felicitat elevii pentru programul prezentat, mulțumindu-le profesoarelor Maricica Apreutesei, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ și Teodora Zamfir, de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, Mariei Cristescu și Lenuței Panaete, de la Clubul Copiilor Panciu, pentru implicarea în organizarea spectacolului. Fiecare participant a primit câte o diplomă și un premiu în valoare de 100 de lei, în timp ce profesoarele au primit câte o diplomă de excelență pentru promovarea și valorificarea elementelor de cultură și tradiție populară. O diplomă de excelență a primit, de asemenea, și Maria Murgoci.

Vreau să vă felicit pentru spectacolul prezentat, pentru momentele artistice care ne-au reintrodus în atmosfera șezătorilor de odinioară și pentru faptul că ne-ați reamintit cât de frumoase sunt sărbătorile noastre tradiționale! Am susținut cu drag această manifestare care promovează o tradiție veche de sute de ani – cea de Dragobete.

Fiecare dintre noi avem datoria de a nu ne uita rădăcinile, istoria și de a lăsa moștenire generațiilor care vin minunatele tradiții seculare. Tocmai de aceea, Primăria Orașului Panciu a sprijinit și va continua să sprijine orice proiect care va avea ca scop valorificarea obiceiurilor și a folclorului autentic românesc“, a spus primarul Iulian Nica.dragobete panciu

Scrie un comentariu

STIRI LIVE