Numeroase probleme la depozitarea peştelui soldate cu amenzi date de OPC

Comisarul sef al CJPC VRANCEA – ing. Mirela Carmen BIZNA expune spre stiinta tuturor consumatorilor vranceni aspectele mai importante desprinse din activitatea desfasurata in ultimul timp:

In perioada 26.03 – 02.04.2012, s-a desfăşurat o acţiune tematică de control pentru a verifica modul în care se respectă prevederile legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte.
Principalele abateri constatate

1.Abateri privind starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
La doi operatori economici s-a constatat comercializarea de peste congelat – macrou – depozitat direct in incinta frigorifica, neambalat si fara eticheta.

2.Abateri privind lipsa verificarilor metrologice
La doi operatori economici s-a constatat comercializarea de peste congelat vrac fara ca mijloacele de cantarire sa fie marcate cu anul ultimei verificari metrologice si fara ca sa se poata prezenta buletin de verificare metrologica.

3.Abateri privind încadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum declarată de producători;
Nu s-au constatat abateri, cu exceptia unui magazin din mediul rural care avea expus la comercializare in vitrina frigorifica 0,7 kg. salata de icre cu termenul de valabilitate depasit.

4.Abateri privind asigurarea condiţiilor de depozitare (dotarea spaţiilor de depozitare, asigurarea temperaturilor în spaţiile de depozitare);
La o unitate s-au identificat la comercializare sprot sarat si sprot marinat in casolete 500g/buc. inchise cu folie plastic , ambalaj etichetat. Desi pe eticheta este marcata temperatura de pastrare 0-8 C, si unitatea este dotata cu incinte de refrigerare, alimentul este expus la temperatura mediului ambiant.

Un alt operator economic comercializa peste congelat (macrou, cod, pangasius) depozitat in aceeasi incinta frigorifica cu carne pasare congelata. In timpul controlului s-a luat masura separarii celor doua alimente pentru a fi respectate conditiile de vecinatate a produselor.

O deficienta relativ des intalnita in cadrul controalelor este aceea ca termogramele nu se completeaza la zi, in conditiile in care incintele frigorifice sunt in stare normala de functionare si dotate cu instrumente de masura a temperaturii.

5.Abateri privind informarea consumatorilor

S-a identificat la comercializare produsul hering sarat, preambalat, cu abateri de etichetare in sensul ca pe eticheta este clar mentionat la ingrediente: „hering, sare” iar ca denumire de produs este trecut „scrumbie de mare sarata” denumire care induce in eroare consumatorul asupra speciei de peste comercializat.

Aceeasi deficienta a fost constatata si la alti operatori care comercializeaza hering sarat vrac pe eticheta de pret mentionand in mod abuziv ca denumire de produs „scrumbie”.
In multe cazuri s-a constatat nementionarea la comercializarea in vrac a pestelui proaspat sau congelat a soiului de peste, tarii de origine , data durabilitatii minimale , conditiile de pastrare.

In toate situatiile in timpul controlului s- a eliminat aceasta deficienta prin aplicarea etichetei de pe ambalajul de transport langa eticheta de pret sau prin mentionarea informatiilor obligatorii pe eticheta de pret.

La 6 operatori economici s-au constatat deficiente referitor la modul de afisare a preturilor / neafisarea acestora sau referitor la indicarea pretului pe unitatea de masura (mai ales la alimentele preambalate care se vand la kg.)

Controlul tematic privind modul in care se respecta prevederile legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte s-a finalizat cu intocmirea a 19 procese verbale de constatare a contraventiei prin care s-au aplicat 9 avertismente scrise si 18 amenzi contraventionale in valoare de 20500 lei.
S-a oprit temporar de la comercializare o cantitate totala de 62 kg. diverse sortimente peste in valoare totala de 744 lei .

Comunicat primit de la CJPC Vrancea

Scrie un comentariu

STIRI LIVE