NEWS.RO: Probleme grave, de natură penală, la Olimpiada de Română din Vrancea (faza județeană)

FOTO: Fosta inspectoare de Română Silvia Chelariu a fost demisă și va fi anchetată de procurori.

News.ro scrie că cel mai grav caz din acest an, la olimpiadele județene, a fost cel din Vrancea, când punctajele au fost modificate de câteva ori, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, după cum a declarat secretarul de stat Gabriel Ispas.

Iată pasaje din articolul publicat de News.ro:

Cea mai gravă situaţie a fost la olimpiada de română din Vrancea unde au fost modificate punctajele în borderouri, a precizat secretarul de stat.

Cea mai delicată problemă cu care ne-am confruntat a fost la Vrancea, la organizarea etapei judeţene de limbă română, unde, din păcate, am fost nevoiţi să sesizăm Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea şi Inspectoratul Şcolar a fost nevoit să înceapă o acţiune disciplinară a inspectorului de specialitate, care s-a soldat cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Spun, din păcate, pentru că olimpiadele reprezintă o competiţie pentru cei mai buni şi este păcat să vedem că sunt momente în care lucrurile scapă de sub control şi iau o turnură negativă. De aceea am decis ca măsurile noastre să fie fără niciun fel de menajamente, până la capăt„, a explicat secretarul de stat.

El a spus că, în Vrancea, mama unui candidat făcea parte din comisia judeţeană de elaborare de subiecte şi din comisia judeţeană de organizare de olimpiade.

Este absolut în neregulă. Dar nu a fost singura problemă. Nu numai acest lucru, conflict de interese, ne-a atras atenţia. Am fost sesizaţi, apoi am văzut direct, că trei lucrări aveau ştersături pe notare. De la 114 s-a făcut 104 apoi 112, era evident că pe o altă lucrarea a fiului profesoarei, de la 102 s-a făcut 114 apoi 104. Şi nereguli în borderourile de notare, erau spaţii libere sau spaţii completate cu creionul sau cu creionul şi pix. Şi, o situaţie absolut hilară, adunând notele nu dădea punctajul final, adică unu plus unu, plus doi dă şase. Evident că am chemat la minister inspectorul de specialitate, cu inspectorul general şcolar, cu lucrările şi, în prezenţa directorului general de la preuniversitar şi a şefului corpului de control, am solicitat să vedem originalele respective. Am constatat ceea ce s-a întâmplat şi am solicitat Direcţiei Juridice să întreprindă demersurile legale ce se impun şi, pe cale de consecinţă, am sesizat Parchetul„, a mai spus Ispas.

Potrivit unui document obţinut de News.ro, au fost patru borderouri unde apar modificări în acest caz. De exemplu, în borderoul individual, întocmit de evaluatorul N.S. subiectul I a fost notat iniţial cu 25 de puncte şi apoi a fost şters şi scris 45.

La subiectul II, acelaşi evaluator a notat iniţial cu 18 puncte şi apoi a fost şters şi scris 10.

În borderoul final întocmit de doi evaluatori (N.l. şi P.A.-M.) apar corecturi ale punctajului acordat în cele trei coloane, cifra unităţilor fiind ştearsă şi ulterior scriindu-se cifra 4. Şi pe borderourile individuale ale celor doi evaluatrori, la lucrarea cu numărul 3, apar modificări la subiectul I şi la subiectul II şi la total.

Şi în cazul altor lucrări au existat corecturi sau suprascrieri din partea evaluatorilor.

La una dintre lucrări, evaluată de M.A., la subiectul I şi II, dar şi la total, apar corecturi sau suprascrieri. De asemenea, în cazul altei lucrări şi al altui evaluator, subiectul I este alterat prin contrafacere, punctajul iniţial fiind şters cu pastă corectoare şi scris ulterior cu creionul cifra 45, se mai arată în document.

„Subiectele II şi III au fost notate în creion, iar totalul este şi acesta scris în creion şi ulterior scris peste creion cu pixul, cifra 114”, potrivit documentului citat.

În cazul elevei A.M, a cărei mamă a reclamat neregulile, figurează ca rezultat final 114 puncte, iar elevul S.Ţ., al profesoarei de română, a fost trecut cu 104 puncte. Ulterior ar apărut modificări prin suprascriere a cifrelor.

Potrivit documentului obţinut de News.ro, aceste schimbări de notare nu se puteau face decât de către cineva care avea acces la lucrări şi la aplicaţia electronică.

Un inspector şcolar de la ISJ Vrancea a fost demis din funcţie, în 27 martie, după ce Parchetul Tribunalului Vrancea a declanşat o anchetă cu privire la modul în care au fost notate tezele la olimpiada de limba română, faza pe judeţ.

Cercetările procurorilor au început în urma unei reclamaţii făcute de mama unei eleve care a obţinut cel mai mare punctaj la concurs, însă la afişarea rezultatelor a apărut pe locul al doilea, după un elev ai cărui părinţi sunt profesori.

Potrivit şefului Inspectorului Şcolar Judeţean (ISJ) Vrancea, Dorin Cristea, inspectorul de limba română Silvia Chelariu, care s-a ocupat de organizarea olimpiadei de limba română, faza pe judeţ, a fost demis din funcţie.

Alte trei profesoare de limba română care au făcut parte din comisia de corectură au primit interdicţia de a face parte din comisii de corectare a lucrărilor în cadrul concursurilor şcolare viitoare.

Măsurile împotriva celor patru cadre didactice vin după ce Parchetul Tribunalului Vrancea a declanşat o anchetă privind modul în care au fost corectate tezele la olimpiada de limba şi literatura română, faza pe judeţ.

Potrivit prim-procurorului Parchetului Tribunalului Vrancea, Florin Ţîrlea, ancheta a fost începută ca urmare a unei sesizări făcute de Ministerul Educaţiei.

”Am fost sesizaţi de Ministerul Educaţiei cu privire la anumite nereguli constatate cu privire la olimpiada de limba română. Avem un dosar înregistrat”, a declarat prim-procurorul Florin Ţîrlea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE