Ministerul Muncii pregateste plafonarea nivelului ajutoarelor sociale de stat

Guvernul vrea să reducă numărul celor care primesc ajutoare sociale de la stat. Noua legislație pe care o pregătește ministerul Muncii va reduce venitul maxim pentru care se acordă ajutoare, de la 470 de lei la 370 de lei, ceea ce ar însemna ca aproximativ 100.000 de familii să piardă indemnizațiile de la stat. Aceștia vor primi în continuare ajutoarele de căldură sau alocațiile de stat pentru copii, dar nu vor mai primi alocații monoparentale sau complementare.

Aproximativ 490.000 de familii care au venitul pe membru de familie cuprins între zero și 370 de lei și cărora li se va majora cuantumul alocațiilor vor beneficia de aceste alocații. Proiectul de lege a fost discutat într-o primă lectură în Guvern și trebuie aprobat până la sfârșitul lunii octombrie, deoarece este legat de acordul de împrumut cu FMI și Banca Mondială. Noul sistem de acordare a ajutoarelor va avea în vedere o evidență mai clară a familiilor care beneficiază de aceste drepturi, astfel încât sumele obținute de fiecare familie să fie într-un anumit plafon. Această limită nu a fost încă stabilită și ar putea fi decisă în Parlament, odată cu dezbaterea legii.

Conservatorii cer Guvernului sa nu diminueze limita de venit pentru alocatiile familiilor cu venituri reduse. Partidul Conservator protestează vehement faţă de intenţia Guvernului de a diminua limita de venit pentru acordarea alocaţiilor complementare şi de susţinere a familiilor monoparentale cu 100 lei, respectiv 370 în loc de 470 lei. Majorarea limitei de venituri la salariul minim net pe economie pe membru de familie, în cuantum de 470 lei, s-a realizat prin Legea nr. 236/2008, iniţiată în ultimul mandat de parlamentarii Partidului Conservator.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PC, fostul deputat Lia Ardelean susţine că „reducerea cu 100 de lei a limitelor de venituri în care s-ar încadra aceste familii va conduce la creşterea numărului copiilor abandonaţi. Astfel, în loc ca statul să facă economii la buget, această măsură nu face altceva decât să sporească practic cheltuielile”.

Ca un copil să fie îngrijit într-o instituţie de stat, Guvernul trebuie să scoată de la buget între 1.600 şi 2.000 de lei, adică o sumă de trei ori mai mare faţă de cea pe care o primeşte un părinte dintr-o familie monoparentală. Preşedintele femeilor conservatoare cere Guvernului să renunţe la acest demers absurd. „Nici măcar după ce a văzut că asistenţii maternali au început să renunţe la creşterea copiilor după diminuarea indemnizaţiei, Guvernul nu se trezeşte la realitate”, a subliniat Lia Ardelean.

Informatii prezentate de www.promptmedia.ro

Scrie un comentariu

STIRI LIVE