Maratonul Siretului va fi organizat la Adjud, pe 17 aprilie

Clubul Sportiv Eco Alpin Bucuresti, in parteneriat cu primaria Municipiului Adjud, Directia pentru Sport si Tineret Vrancea, CJ Vrancea, CJ Galati, CJ Bacau si Parohia Sfantul Nicolae Adjudu Vechi organizeaza in ziua de 17.04.2017, in cea de-a doua zi de Paste, Maratonul Siretului (celor doua lacuri), Editia a 4-a.

Prima editie a avut loc in anul 2014, in ziua a doua a Pastelui, in Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al capitalei si a purtat numele ‘Maratonul celor doua lacuri, de Sfintele Sarbatori de Paste”, aceasta desfasurandu-se in jurul lacurilor IOR si Titan, startul dandu-se din fata bisericii din parcul Titan, cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Daniel. Din anul 2015 acest maraton a fost mutat la Adjud, devenind o traditie, desfasurandu-se in fiecare an in cea de-a doua zi de Paste, in Municipiul Adjud si in localitatile din imprejurimi.

Maratonul Siretului (celor doua lacuri) este un eveniment unic in Romania, fiind o proba a curajului, desfasurata in cea de-a doua zi a Sfintelor Sarbatori de Paste, pe cursul Siretului Inferior, intr-un cadru natural in care pot fi admirate din alergare, atat bisericile si manastirile de pe traseu, cat si monumentele ridicate in memoria eroilor locali cazuti in cel de-al doilea Razboi Mondial, in Primul Razboi Mondial si in Razboiul de Independenta, de pe traseul competitiei: Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, Argea, Manastirea Sihastru, Manastirea Oancea, Manastirea Buciumeni, Lespezi, Costisa, cat si podul care traverseaza dinspre Adjudu-Vechi, peste raul Siret, lacul de acumulare si microhidrocentrala de la Beresti. Din cel mai inalt punct de pe traseu, Manastirea Sihastru, se ved raul Siretul serpuind, dincolo de el, orasul Adjud, iar in departare, lacul de acumulare de la Calimanesti. Concurentii vor avea parte de un peisaj de vis, prin padurea dintre manastirile Sihastru si Buciumeni.

Concurentii din proba de ultramaraton 55 km vor alerga prin 3 judete: Vrancea, Galati si Bacau, iar cei din probele de maraton 42 km si semimaraton 21 km, prin Vrancea si Bacau.

Competitia Maratonul Siretului este cel de-al saselea maraton din Moldova, dupa Maratonul “Pe aici nu se trece”, de la Marasesti, Maratonul Pe aici nu se trece de la Soveja si Marasti, Maratonul Stefan cel Mare de la Putna, Maratonul Recunostintei de la Oituz, Maratonul Unirii de la Focsani, toate facand parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Maratonul se desfasoara intre municipiul Adjud, dispus pe malul drept al Siretului si satele aflate pe malul stang al raului, traversand podul care uneste cele doua zone.

Maratonul are drept scop promovarea alergarii în aer liber si a unui stil de viata sanatos, concomitent cu promovarea in randul concurentilor si sustinatorilor acestora, a frumusetilor, a traditiilor si istoriei zonei turistice Vrancea, in special a imprejurimilor municipiului Adjud. Maratonul este un omagiu adus eroilor din aceasta zona care au cazut in cel de-al doilea Razboi Mondial, in Primul Razboi Mondial si in Razboiul de Independenta din anii 1877-1878. Maratonul trece prin 6 localitati, prin fata a 7 biserici si monumente si prin 3 manastiri, Manastirea Sihastru, Manastirea Oancea si Manastirea Buciumeni.

Inainte de start, preotul bisericii Sfantul Nicolae, din Adjudu Vechi, preotul Marian Cristea, va rosti rugaciunile de Paste, cantand “Hristos a inviat!” si ii va binecuvanta pe toti maratonistii care alearga in cadrul ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Startul va avea loc in prezenta oficialitatilor din judetul Vrancea si Primariei Municipiului Adjud si va fi dat de catre Primarul Municipiului Adjud, domnul Constantin Armencea.

La competitie participa alergatori din intreaga tara, care vor alerga in probele de semimaraton (21 km), maraton (42 km) si ultramaraton (55 km). Estimam un numar 150 de participanti, dintre care aproximativ 110 de copii. Doua stafete de maraton, a cate 55 de copii din municipiul Adjud, din Focsani si din comuna Pufesti, respectiv din localitatile dispuse pe traseu, Adjudu Vechi, Homocea, Ploscuteni, Argea, Buciumeni, Lespezi si Costisa, vor alerga din kilometru in kilometru pe traseul ultramaratonului, avand ca stafeta un tricolor, purtand mesajul de respect pentru eroii de pe Valea Siretului care s-au jertfit pentru Romania. Ei vor fi insotiti in cursa de maratonistul Ilie Rosu care va purta drapelul Romaniei pentru a 166-a oara intrun maraton.

Sportivi cu experienta vor lua startul in competitie, Florin Simion, din Chiajna, Stefan Salagean din Bistrita Bargaului, Culai Voicu din Galati, Ionela Dobrea din Macin.

La competitie participa si o sportiva din Japonia – Hiroko Ogawa, castigatoare a nenumarate maratoane istorice desfasurate in ciclul “ Din dragoste pentru Romania si istoria ei”;

Detalii pe http://www.ilierosu.ro/maratonul-siretului-17-04-2017-adjud-editia-4/

Echipa de organizare a Maratonului Siretului

Puncte de contact:
-Ilie Rosu-Directorul cursei, tel: 0762 66 99 69; e-mail: ilierosu@gmail.com, www.ilierosu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STIRI LIVE