ÎPS Părinte Ciprian, arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei: „Mirean este tot creştinul botezat și însemnat la Botez cu Sfântul și Marele Mir”

IPS Ciprian CAseară, în orașul nostru, a avut loc un eveniment de importanță deopotrivă duhovnicească și culturală, eveniment organizat de Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie Vrancea. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a deschis sesiunea de toamnă a conferinţelor APOR Vrancea.

În primăvara anului acesta, Asociaţia Părinți pentru Ora de Religie Vrancea a organizat o serie de conferințe susținute de invitați de excepție, cum ar fi arhimandritul Ambrozie Iurasov, profesorul de antropologie și filozofie Gheorghiţă Geană şi biofizicianul Virgiliu Gheorghe.

Aseară, ÎPS Părinte Ciprian a deschis sesiunea de toamnă a acestor conferințe, printr-o întâlnire duhovnicească, plină de căldura sufletească, o întâlnire la care au fost invitați părinții din Focşani care au dorit să primească un cuvânt de învăţătură de la ierarhul lor, cuvânt care hrăneşte inima, luminează mintea și îmbogăţeşte sufletul.

Cu un realism impresionant, dar deopotrivă dintr-o perspectivă adânc duhovnicească, ierarhul a vorbit despre rolul mamei, despre cum poate ea să lucreze asupra formării copiilor ei, despre rolul tatălui, despre salvarea familiei și, în special, a copiilor, despre locul fiecăruia în Biserică, despre ce înseamnă cu adevărat ascultarea.

Ierarhul a accentuat rolul deosebit al mamei în formarea caracterului copilului, priceperea de care ea trebuie să dea dovadă pentru a preschimba în calități tendinţele naturale ale copilului, dependenţa dintre starea unui popor și capacitatea mamelor de a-şi educa pruncii și, mai apoi, copiii la diferitele lor vârste.

ÎPS Ciprian nu a omis sa atragă atenția asupra pericolelor grave din jurul nostru și al copiilor noștri, pericole pe care noi le ignorăm, ori le evaluăm cu superficialitate. A citat din părintele Ilarion Argatu un text cutremurător.

Însă, deopotrivă, a atras atenția asupra faptului că, de departe, cel mai grav păcat al nostru, al tuturor, este egoismul, iar după acesta, și derivat din el, sentimentul că le știm pe toate și ne pricepem la tot, emiţând pareri, fără sa știm în realitate despre ce vorbim.

În același duh al adevărului curat, a menționat ierarhul că necunoaşterea de către mireni a unor lucruri elementare precum însăşi definiţia termenului de ”mirean”, este urmarea lipsei de cateheză (lecţii despre viaţa în Biserică) pe care nu toți preoţii au înțeles, de-a lungul timpului, să o facă.

Cu tristeţe faţă de această realitate, a explicat, din nou, că mirean este tot creştinul botezat și însemnat la Sfântul Botez cu Sfântul și Marele Mir, de aici fiind și etimologia cuvântului mirean.

parinti APOR in biserica

În același duh al rostirii adevărului, a pus în lumină practica înșelătoare în ceea ce privește terminologia lumii de azi prin înlocuirea cuvintelor care exprimă adevăratul sens al unei noţiuni, cum ar fi, de exemplu, înlocuirea cuvântului minciună cu neadevăr sau a păcatului cu nonvaloarea, terminologie înșelătoare prin aceea că prezintă într-o lumină acceptabilă sau mai puțin respingătoare noţiunea pe care o exprimă. Cu dragoste faţă de credincioşii cărora le vorbea, i-a rugat să sesizeze aceste nuanţe, aceste distincţii, pentru a nu se lăsa înşelaţi.

Cu intensitate, a reamintit mucenicia Sfinţilor Brancoveni, făcând legătura peste timp cu mucenicia creştinilor de azi din Siria și punând dureroasa întrebare câţi dintre noi am fi astăzi pregătiți, am avea atâta credință în suflet, ne-am întări puternic în rugăciune, încât să ne păstram credința strămoşească în faţa unor încercări ca acelea la care sunt supuşi creştinii din Siria sau la care au fost supuşi Sfinţii Martiri Brâncoveni.

A fost prima dată când un ierarh a fost chemat şi a venit în mijlocul părinților, să le vorbească, iar toți cei care au fost de faţă, pot mărturisi că un asemenea cuvânt puternic răscoleşte fiinţa celui care îl ascultă, reaşezând-o în firea gândită de Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE