Întrebări deschise pentru Ministrul Educaţiei

Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica va solicita anularea Legii Educaţiei ca urmare a efectelor nocive pe care această lege le are asupra profesorilor şi elevilor. Deputatul social-democrat este de părere că pensionarea profesorilor universitari care au împlinit 65 ani este o greşeală, care va duce la scoaterea din sistemul universitar a nu mai puţin de 2.000 de creiere luminate.

În opinia parlamentarului, prevederile legii prin care se specifică faptul că parlamentarii care deţin funcţia de rector trebuie să renunţe la una din cele două calităţi este abuzivă şi nu respectă drepturile fundamentale ale unui cetăţean.

Respectarea drepturilor cetăţeneşti, dreptul de a alege şi de a fi ales, trebuie să fie cartea de căpătâi a oricărei democraţii. Din nefericire pentru ministrul Educaţiei, acestea sunt principii care pot fi călcate cu uşurinţă în picioare!

Întrebarea deputatului Ciprian Nica este următoare: „care este scopul Legii Educaţiei?” Vor fi studenţii mai bine instruiţi dacă vor pleca din universităţi 2.000 de profesori? Vor fi universităţile competitive pe plan internaţional dacă rectorii nu vor mai putea activa în Parlamentul României? Cel mai probabil nu! Şi atunci, ce se urmăreşte prin aplicarea unui astfel de text de lege?

Profesori celebri, foşti ministri ai educaţiei, spun că legea are un singur scop: politizarea excesivă a învăţământului şi acordarea de favoruri etnicilor maghiari. Aceste explicaţii aduse în discuţie de profesori universitari renumiţi sunt unele dintre argumentele care l-au determinat pe deputatul Ciprian Nica să ia hotărârea de a solicita revocarea acestei legi.

Un alt argument este oferit tot de specialişti, care spun că principiile din Legea educaţiei sunt de mult depăşite de practica europeană. Faptul că legea nu este în concordanţă cu ceea ce se întâmplă în Europa este regretabil, mai ales că ministrul Funeriu şi-a definitivat studiile în Franţa.

Plecând de la această ultimă idee, deputatul Ciprian Nica doreşte să îl întrebe pe ministrul Funeriu dacă dumnealui a văzut, în Franţa, reforme care să trimită acasă, peste noapte, 2.000 de cadre didactice universitare şi 3.500 de profesori de liceu şi gimnaziu?

De asemenea, deputatul Ciprian Nica doreşte să îl mai întrebe pe ministrul Funeriu dacă domnia sa a văzut, în Franţa, şcoli în care statul a investit milioane de Euro şi care, ulterior, au fost închise la sugestia şefului statului?

O altă întrebare la care ministrul este invitat să răspundă este următoarea: „Sunt copiii din Franţa condamnaţi să facă naveta, cu microbuzul şcolar, câte 10-15 kilometri, de la vârsta de opt ani”?

Deoarece deputatul PSD intuieşte că la tupeul de care dă dovadă, ministrul Funeriu va găsit o serie de elucrubaţii pe care le va expune drept răspunsuri pertinente, ne permitem să mai adăugăm alte două întrebări pe lista deschisă:

1. A văzut ministrul educaţiei, domnul Daniel Funeriu, vreun ministru din Franţa căruia i se şoptea la conferinţele de presă? (Să nu uităm că elevii primesc nota 1 pentru suflat!)

2. Are cunoştinţă domnul ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, de vreun minister din Franţa sau din U.E. unde un învinuit penal de DNA, aşa cum este cel din dosarul Monica Ridzi, este angajat director în minister?

În final, deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica consideră că fiecare dintre cele cinci întrebări adresate ministrului educaţiei, domnul Funeriu, au fost, la vremea lor, tot atâtea motive de demisie onorabilă.

De asemenea, deputatul Ciprian Nica doreşte să îl asigure pe Funeriu că va continua să monitorizeze atent activitatea Ministerului Educaţiei şi va sancţiona abuzurile şi derapajele ministrului ori de câte ori acesta le va înfăptui.

Comunicat primit de la Biroul parlamentar al deputatului PSD Ciprian Nica

Scrie un comentariu

STIRI LIVE