Întâlnire pentru dezbaterea bugetării participative, organizată de Asociaţia Pro Democraţia Club Focşani

Asociaţia Pro Democraţia Club Focsani a organizat în data de 28 mai 2013, la Casa Elena, Cafeneaua Publică pe tema „Bugetare participativă, între teorie şi practică!”. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Administraţie transparentă – cetăţenie responsabilă. Dezvoltarea democraţiei locale şi a participării cetăţeneşti în adoptarea politicilor publice în România” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, codul SMIS 40366.

Persoane din administraţia publică locală şi din societatea civilă brăileană s-au familiarizat cu scopul şi obiectivele proiectului, dar şi cu exemple de bună practică în bugetare participativă din cele peste 1200 de localităţi din 40 de state unde se aplică un astfel de mecanism încă din 1989 (primul oraş a fost Porto Alegre din Brazilia) până în prezent. Au fost discutate posibilităţile implementării unui astfel de mecanism în cele trei comunitati locale partenere, Slobozia Ciorăşti, Poiana Cristei si Jaristea.

La cafeneaua publica au participat membri ai unor organizatii neguvernamentale, APD, Asociatia pentru Dezvoltare Durabila “Focul Viu” Focsani, Asociatia „Pe aripile cunoasterii”, dar si reprezentanti ai administratiei locale din Slobozia Ciorăşti, discutându-se despre parteneri din comunitate care pot contribui la organizarea unui astfel de proces, identificarea liniilor din bugetul local ce pot fi puse la dispoziţie pentru realizarea acestui proces, tipuri de proiecte propuse de comunitate care pot fi susţinute prin acest proces, metode şi instrumente ce pot fi utilizate într-un proces de bugetare participativa.

Următoarea întâlnire va fi în cadrul unui seminar de instruire când se vor realiza un set de activităţi, ce vor conduce la creşterea capacitatea sectorului non-guvernamental de a contribui la realizarea unui proces de bugetare participativă şi a unor mecanisme conexe, prin care cetăţenii din cele trei localitati vor putea fi consultaţi cu privire la planul investiţional al comunităţii locale, plan ce va fi pus în practică în lunile următoare, în perioada de elaborare a bugetelor publice.

Gabriela Obodariu, presedinte APD Club Focsani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE