VIDEO (update): Eroii români și francezi din Primul Război Mondial au fost comemorați ieri la Bălești

Ieri, în comuna Bălești, județulVrancea, a avut loc ceremonia religioasă de comemorare a eroilor români și francezi căzuți în Primul Război Mondial și celebrarea aniversării a 100 de ani, a sergentului (în retragere) Constantin Ciupercă. La activitate au participat Excelența sa, dl. Francois Saint-Paul, ambasadorul Franței în Romania, primarul Stancu Bălescu, directorul Casei de Cultură Odobești, Valentin Muscă, comandantul CMZ Vrancea, col. Mărgărit Puflea, reprezentantul garnizoanei Focșani, lt. col. Vasile Roman, fii ai comunei și alți invitați.

La Bălești trăiesc în prezent 9 veterani. Fiecare a fost recompensat cu câte 500 lei, iar veteranului Constantin Ciupercă născut pe 10 august 1914 i s-au acordat 5000 de lei, cu urarea să traiasca ca sa-i poata cheltui.

Roman Musca Balescu si ambasador francez

Ceremonia a constat în evocarea momentului 1914, împlinirea unui secol de la izbucnirea Primului Război Mondial, de către primarul comunei Bălești, S. Bălescu, alocuțiunea dl. Francois Saint-Paul, ambasadorul Republicii Franceze, și a subprefectului jud. Vrancea, dar și depuneri de coroane de flori la monumentul închinat militarilor români și francezi.

Colonelul Mărgărit Puflea a dat citire scrisorii de felicitare semnată de secretarul de stat al M.Ap.N. pentru relația cu parlamentul, Otilia Sava, iar lt. col.Roman a acordat, în numele comandantului garnizoanei Focșani, gl. bg. dr. Virgil-Ovidiu Pop, veteranului de război, sg. (rtr) C-tin Ciupercă, placheta de onoare a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”. La finalul activității a fost dezvelită placa omagială ce consemna comemorarea începerii Primului Război Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE