Dragobete, sărbătorit de tinerii din Dumitrești

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, denumit în calendarul popular și „cap de primăvară” a fost sărbătorit vineri, 24 februarie la Căminul Cultural ”Alexandru Dobrescu” din comuna Dumitrești prin joc și voie bună. Manifestarea a strâns laolaltă aproximativ 70 de tineri, liceeni și elevi din comună, toți dornici să sărbătorească iubirea în stil românesc.

În cadrul spectacolului ”Să petrecem românește”, ajuns deja la cea de-a VI-a ediție, Ansamblul ”Sânzienele” din comună a susținut un program artistic de cântece și dansuri populare.

De asemeni atmosfera a fost întreținută și de solistul vocal Stănilă Petrișor, cunoscut și sub numele de Stelică de la Vrancea.

Despre Dragobete și ce tradiții și obiceiuri impune această sărbătoare a vorbit celor prezenți eleva Irina Ciocan, membră a ansamblului ”Sânzienele”:

Se spune că Dragobete a fost fiul babei Dochia și că de Dragobete fetele se sărută cu băieții, de unde și zicala ”Dragobete, Dragobete, fură la inima la fete”. Unele chiar își aleg logodnicul în această zi. Tot în această zi se face trecerea de la iarnă la primăvară. Se mai spune că fetele adunau zăpada pe care o topeau și cu ea se spălau pe față sa fie frumoase ca niște zâne. De Dragobete toată lumea trebuie să fie veselă. În ziua dedicată iubirii nu se coase și nu se lucrează la câmp. Se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară . Tot în această zi fetele merg la pădure să culeagă primele flori ce vestesc noul anotimp. Băieții aleargă după fete să le prindă iar, dacă unei fete ii este drag un băiat, aceasta se lasă prinsă și sărutată.”

La finalul manifestărilor toți cei prezenți au primit în dar un ghiveci cu flori, semn că primăvara a pătruns și în case nu doar în suflete.

Aceasta este tradiția ce o păstrăm din moși strămoși. Sărbătorim românește, petrecem românește, iubim românește și nu prin sărbători sau obiceiuri împrumutate. As dori sa mulțumesc și de această dată oamenilor ce au făcut posibil ca și în acest an să petrecem împreună, și anume: Drăguș Auraș , Trandafir Iuliana si Dănuț, Stănila Luci, Vintilă Viorica, Ana Maria Bentea și Bacchiocchi Aurelia . Fără sprijinul dumneavoastră nu reușeam să ținem această ediție. Vă mulțumim tuturor!” a precizat pentru Vrancea Media, directorul Căminului Cultural ”Alexandru Dobrescu”, Monica Calițeanu. (A. M. B.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STIRI LIVE