Deputat Valeriu Zgonea: ”USL curăţă mizeria lăsată în urmă de PDL”

Nici nu s-a instalat bine Guvernul Ponta la Palatul Victoria, iar acuzaţii de tot felul se revarsă zi de zi, din partea celor care au condus România în ultimii ani.
Am spus din prima clipă că vom scoate la iveală toate hoţiile săvârşite de PDL şi clientela de partid, nu avem nicio reţinere în acest sens. Am spus că vom face dreptate categoriilor sociale care au fost supuse supliciilor guvernării portocalii. Şi asta facem. Îndreptăm lucrurile, descoperim hoţiile şi curăţăm mizeria lăsată în urmă de PDL.

În nici două săptămâni, descoperim deja care este dimensiunea incompetenţei şi a fraudei comise de fosta guvernare. Sunt probleme extrem de grave, care afectează România pe termen lung.

Din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea Programului Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) în intervalul 2010-2011, România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor. S-au constatat probleme de sistem, probleme privind evaluarea proiectelor, privind modul de control al acestora, procentajele de risc adoptate şi aprobate şi sistemul informatic. Există un număr important de proiecte care au probleme şi în ceea ce priveşte impactul, eficienţa. Pe scurt, s-au tocat banii fără niciun control.

Ministerul Afacerilor Europene a sesizat neregulile, de fiecare dată, către Ministerul Muncii, către Autoritatea de Management, către premier, dar nimeni nu a luat nicio măsură. Subliniez: nu s-a luat nicio măsură, deşi guvernanţii au fost informaţi, ştiau foarte bine ce se întâmplă.

Premierul Victor Ponta a cerut acum Departamentului de Luptă Antifraudă să investigheze toate aceste nereguli săvârşite în cadrul POSDRU, astfel încât vinovaţii să răspundă. Totodată, Guvernul Ponta va evalua situaţia şi va întocmi un plan de acţiune cu ţinte şi termene foarte clare. Principalele nereguli au fost constatate la Autoritatea de management a POSDRU, din cadrul Ministerului Muncii, dar şi la Organismul Intermediar de la Ministerul Educaţiei.

Şi pentru că am ajuns şi la Educaţie, vreau să vă spun că miniştrii PDL au lăsat un haos la acest minister. În loc să pună deoparte bani pentru organizarea examenelor din iunie, Testele Naţionale şi Bacalaureatul, aproape 30 de milioane de lei au plecat spre Fondul de Urgenţă al Guvernului pentru a fi împărţiţi pentru campania electorală a baronilor PDL. Aceasta este realitatea, indiferent ce scuze sau acuze auzim în aceste zile.

Din cele 3.300.000 de euro necesare pentru organizarea examenului de Bacalaureat, în vistieria Ministerului nu există decât 280.000. Foştii miniştri ar fi trebuit să înceapă achiziţia softurilor necesare, însă nici acest lucru nu s-a facut, fiind amânată până când ar fi fost prea târziu pentru o licitaţie deschisă şi s-ar fi apelat la tehnica negocierii directe, metoda cunoscută pentru dat „tunuri”.

Probleme există şi la organizarea clasei pregătitoare. Grija pedeliştilor nu era legată de copiii care trebuie să meargă la toamnă la şcoală, ci de bani, desigur, de tocarea banilor publici. Este vorba de licitaţii pentru mobilier şi materiale în valoare de 50 de milioane de lei, asupra cărora planează suspiciuni de fraudare.

În momentul de faţă, prin atacurile repetate asupra miniştrilor educaţiei, PDL nu doreşte altceva decât să împiedice organizarea cu succes a Bacalaureatului şi a Testelor Naţionale, în scop pur politic, periclitând astfel viitorul a aproape 500 000 de elevi.

Acum, când Guvernul USL începe să facă ordine şi curăţenie, să salveze tot ceea ce se poate salva şi să îndrepte lucrurile, suntem acuzaţi că instalăm dictatura. Nu ştiu unde erau cei care spun astăzi asemenea inepţii, atunci când democraţia şi statul de drept erau terfelite cu un entuziasm demn de o cauză mai bună. Nu ştiu unde erau aceşti acuzatori, atunci când Guvernul Boc pur şi simplu a desfiinţat Parlamentul, asumându-şi de 14 ori răspunderea pe unele dintre cele mai importante legi din ultimii 22 de ani.

Cei care ne acuză astăzi au avut vreo tresărire atunci când Guvernul Boc scotea pe bandă rulantă legi neconstituţionale, când România era ameninţată de fosta putere cu comasarea alegerilor, poate cel mai grav atac la adresa democraţiei din ultimii ani, sau când preşedintele îşi permitea să le spună magistraţilor ce hotărâri să adopte şi milita pentru neaplicarea deciziilor instanţelor?

Indiferent de gălăgia pe care o fac acum foştii guvernanţi, vom descoperi şi vom face publice toate neregulile comise în ultimii ani. Iar cei care lansează acuzaţii la adresa Guvernului USL ar fi mai bine să tacă în acest moment. Dacă s-au camuflat acum sub tot felul de culori şi sigle, să nu-şi imagineze că oamenii i-au uitat şi nu ştiu cine sunt cu adevărat şi ce dezastru au lăsat în urmă. Cei care au dreptul să vorbească şi să ne judece în orice moment, în orice zi, sunt cetăţenii. Ei vor decide, la alegerile din iunie şi la cele din toamnă, care este drumul cel bun pentru România.

Cătălin Ivan despre situația POSDRU: Clientela PDL a prăduit până în ultimul moment, în ciuda tuturor avertismentelor

Cătălin Ivan, liderul delegației PSD din Parlamentul European și membru al Comisiei pentru control bugetar, atrage atenția asupra faptului că posibila suspendare a fondurilor europene aferente POSDRU reprezintă o consecință a modului de guvernare al PDL, iar cei direct responsabili pentru această situație sunt foștii miniștri ai muncii.
Potrivit lui Ivan, cei vinovați pentru situația actuală vor trebui „să plătească” atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere penal.

„Ceea ce se întâmplă acum în domeniul fondurilor europene pe programul POSDRU reprezintă una dintre primele dovezi ale jafului administrat de guvernarea PDL în anii 2010 – 2011. În același timp, posibila suspendarea plăților pe programul dedicat dezvoltării resurselor umane este o certificare a tuturor suspiciunilor semnalate de USL atunci când a fost în Opoziție. Clientela PDL nu a încetat să comită ilegalități nici atunci când a primit semnale foarte clare și extrem de grave de la Comisia Europeană.

Au știut că guvernarea lor se apropie de sfârșit și au prăduit până în ultimul moment, cu un dispreț total făță de beneficiarii acestor fonduri și față de viitoarea guvernare. Foștii miniștri ai muncii – Sebastian Lăzăroiu, Nelu Botiș și Sulfina Barbu – sunt responsabili pentru criza creată și vor trebui să plătească. Vor plăti nu numai din punct de vedere politic, ci și penal!”, susține Cătălin Ivan.

În opinia eurodeputatului PSD, problemele cu care se confruntă programul dedicat dezvoltării resurselor umane reprezintă doar „o primă problemă dintr-un șir foarte lung”.
„Îngrijorarea USL este că posibila suspendare a fondurilor aferente POSDRU reprezintă doar o primă problemă dintr-un șir foarte lung. Tocmai de aceea, Guvernul Ponta va continua controalele și va face tot posibilul pentru a îndrepta situația dezastruoasă pe care PDL a creat-o și a ignorat-o. Ministrul Leonard Orban a semnalat aceste probleme în repetate rânduri, însă a fost complet ignorat de miniștrii PDL. Nu i-a interesat decât pușculița proprie”, arată Ivan.

Comunicat primit de la PSD

Scrie un comentariu

STIRI LIVE