De ce se teme Cristi Danileţ? Judecătorul CSM a şters de pe Facebook un dialog purtat cu editorul Vrancea Media, Cristi Irimia. Danileţ afirma în dialog că nu are… nimic de ascuns!

Danilet CSMCristi Irimia Cratima zileiUn simplu dialog între editorul coordonator al Vrancea Media, Cristi Irimia (foto dreapta), şi judecătorul Cristi Danileţ (foto stânga), membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a avut un final neaşteptat. Pornind de la un articol publicat de Lumea justiţiei (www.luju.ro), Cristi Irimia a vrut să obţină un răspuns de la Danileţ, cu privire la banii primiţi de judecător în perioada martie – mai 2013, perioadă în care magistratul a fost revocat din CSM după votul a peste 1.000 de judecători din România.

Lumea justiţiei a scris că Danileţ, revocat fiind, a primit salariu, bani de chirie, diurnă şi transport, ziarul sesizând organele de anchetă pentru a se verifica dacă la mijloc este vorba de un abuz în serviciu din partea fostei şefe a CSM, Oana Hăineală, cea care a semnat pentru ca Danileţ să primească sumele în cauză. Clic AICI dacă doriţi să citiţi integral articolul din Lumea justiţiei.

Editorul coordonator al Vrancea Media, Cristi Irimia, a vrut să afle părerea judecătorului Danileţ despre ceea ce Lumea justiţiei a scris, în condiţiile în care ziarul vrâncean a promovat acţiunile „tripletei” Cristi Danileţ – Adrian Neacşu – Horaţius Dumbravă în urmă cu câţiva ani, când cei trei au candidat pe un proiect comun astfel încât să ajungă în CSM. Cum Neacşu este din Focşani, în prezent aflat în relaţii „reci” cu Danileţ (acesta din urmă îl suspectează că a primit indemnizaţii fără drept), iar Oana Hăineală originară tot din Focşani, Vrancea Media a găsit cel puţin trei motive să afle detalii despre ceea ce scrisese Lumea justiţiei.

În aceste condiţii, abordarea magistratului CSM Cristi Dănileţ, de către editorul Vrancea Media, a fost una ce ţinea de ideea de informaţie de interes public. Judecătorul a ales, iniţial, să răspundă, chiar pe contul său public de Facebook, acolo unde i-a şi fost pusă întrebarea referitoare la un răspuns dat publicului după articolul din Lumea justiţiei. Peste câteva zeci de minute, Danileţ a ales să şteargă dialogul, deşi în acel dialog a spus foarte clar: „nu am nimic de ascuns„.

Gestul său de a şterge dialogul poate avea o altă conotaţie tocmai datorită faptului că a apucat să scrie că nu are nimic de ascuns. Mai mult, Danileţ îi precizează editorului Vrancea Media că nu-şi dă acceptul să-i fie publicate răspunsurile, deşi chiar magistratul oferise într-un spaţiu public (conform jurisprudenţei Curţii de Apel Tg. Mureş – sentinţa nr. 21/17.01.2013 cauza Munteanu vs. CNCD, Facebook e spaţiu public) răspunsuri la întrebări. De ce să interzică dacă nu are nimic de ascuns?

Oricum, vorbim de un subiect de interes public, ce vizează o chestiune foarte importantă, aceea a activităţii şi remuneraţiei aferente din bani publici a unui magistrat.

Danileţ a apucat, totuşi, să scrie că a şters dialogul pentru că nu vrea să facă reclamă la „pseudomedia”. Scuza aceasta nu are nici o acoperire, deoarece dacă avea în vedere aşa ceva, ar fi şters de prima dată întrebarea primită iniţial, nu după aproximativ 40 de minute de dialog şi disponibilitate la dialog. În tot acest timp, editorul Vrancea Media i-a vorbit extrem de civilizat, după cum se poate vedea şi în capturile de mai jos. Deci Danileţ n-a avut parte nici de o atitudine ofensatoare sau de vreo jignire din partea editorului. Asta înseamnă că motivul pentru care dialogul a fost eliminat este altul!

Mai mult, într-un mod inacceptabil, mai ales pentru un magistrat, Danileţ îl acuză, la un moment dat, pe editorul Cristi Irimia, că a acţionat la ordin punându-i întrebări legate de articolul din Lumea justiţiei. Fără nici o dovadă în acest sens (evident că nu există dovezi pentru că lucrurile n-au stat aşa cum bănuieşte Danileţ), un judecător din România acuză într-un spaţiu public, un ziarist, că îi pune întrebări la comandă!

Danileţ a apucat să spună totuşi şi ceva legat de întrebarea pusă de Vrancea Media şi anume că aplicarea deciziei împotriva sa a fost suspendată, pentru ca ulterior să se constate nelegalitatea ei. Mergând pe firul răspunsului dat de Danileţ, Vrancea Media îi solicită public să răspundă la trei întrebări:

1. În perioada revocării a participat la vreo şedinţă a CSM?

2. Dacă nu a participat, pentru ce anume a fost plătit în acea perioadă?

3. Dacă era suspendată de drept hotărârea CSM, de ce a mai solicitat şi suspendarea în instanţa competentă?

Vrancea Media aşteaptă răspunsurile magistratului la adresa vranceamedia@gmail.com. 

Dialogul care până la urmă l-a iritat pe Danileţ şi, poate, l-a determinat să scoată postările de pe Facebook şi să-i interzică editorului Vrancea Media să-i mai pună întrebări (a se observa că toate cele trei răspunsuri ale lui Danileţ sunt editate, ceea ce denotă o nesiguranţă în scrierile iniţiale, Facebook permiţând editarea mesajelor iniţiale) a fost următorul:

Cristi Danilet Facebook intrebari Cristi Irimia 1of

Cristi Danilet facebook Cristi Irimia dialog final 2of

Pe site-ul magistratului (cristidanilet.ro) apar referiri la articole de presă scrise chiar de Cristi Dănileţ, în care judecătorul este de părere că presa va restabili încrederea oamenilor în justiţie ;), dar şi un articol despre prezumţia de nevinovăţie. Poate că ar trebui să-şi recitească aceste articole Cristi Dănileţ, pentru a înţelege mai bine motivul pentru care a fost abordat de Vrancea Media, respectiv să nu mai acuze că a fost contactat la ordin, fără a avea nici o dovadă în acest sens! Despre rolul presei… nu mai spunem… L-a explicat Danileţ cu mai multe ocazii 😉

CV Danilet articole de presa

Clic AICI (articol din Lumea justiţiei) dacă doriţi să citiţi detalii despre chestiunea ridicată de ziariştii de la Lumea justiţiei despre subiectul banilor primiţi de Cristi Danileţ în perioada revocării sale din funcţie.

 

 

One Response to De ce se teme Cristi Danileţ? Judecătorul CSM a şters de pe Facebook un dialog purtat cu editorul Vrancea Media, Cristi Irimia. Danileţ afirma în dialog că nu are… nimic de ascuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE