Consilierii focşăneni au reuşit să „paralizeze” activitatea cluburilor de juniori din oraş! Municipalitatea nu doar că nu ajută, ci şi taxează cluburile care reprezintă fotbalul vrâncean în România!

Consilierii locali focşăneni PSD, PNL, ApV (PDL) şi PP-DD au reuşit să dea, recent, o grea lovitură cluburilor de fotbal de juniori din oraş. Până la şedinţa extraordinară din 11 septembrie a. c. cluburile de copii şi juniori din Focşani, dar şi singura echipă de seniori (Liga a 3-a), puteau juca şi se puteau antrena gratuit pe terenurile din Complexul Sportiv Milcovul. În acest sens, Primăria dăduse în folosinţă gratuită terenurile din Sud cluburilor focşănene (CSM Focşani 2007, CSM Focşani, Prosport Focşani etc.)

Horhocea, Trofin, Bacinschi, Vrabie şi Oloeriu (de la stânga la dreapta)

Din momentul în care se vor aplica prevederile proiectului adoptat pe 11 septembrie cu 21 de voturi pentru (toţi consilierii au fost de acord), privind tarifele de închiriere  ale bazelor sportive, cluburile de copii, juniori şi seniori din Focşani vor trebui să scoată sume mari din buzunare pentru a-şi desfăşura activitatea. Aşadar, nu numai că nu susţin financiar activitatea cluburilor în cauză, dar consilierii locali mai pun şi taxe de antrenament. Ca şi cu alte ocazii, fotbalul este dat la o parte de politicienii focşăneni.

Manuela Axente, Aurel Bâcu, Lionida Milea (consilieri PP-DD)

Decizia din 11 septembrie paralizează practic antrenamentele şi jocurile oficiale sau amicale ale formaţiilor din Focşani. Deja, trei cluburi au anunţat că îşi vor muta la Rm. Sărat o parte din antrenamente şi jocurile oficiale din Campionatul Interjudeţean. Explicaţia este foarte simplă: la Rm. Sărat, există baze sportive puse la dispoziţie gratis atât de municipalitate, cât şi de agenţi economici privaţi (terenurile de la Pizzeria Il Piacere, de exemplu). Nici un club nu-şi permite să dea zeci de milioane de lei vechi lunar, sau mai bine, pentru a face antrenamente aproape zilnic sau pentru a juca meciuri oficiale.

Cătălin Vrabie, Liviu Oloeriu, Gabriel Pădineanu (PSD), Dragoş Horhocea (PNL) şi Aurel Bâcu de la PP-DD au fost principalii „artizani” ai proiectului din 11 septembrie. Primii patru – iniţiatori, iar consilierul Bâcu „suporter” al proiectului. De votat, aşa cum am precizat, a votat toată lumea… unii că aşa le-a cerut partidul, alţii că n-au fost interesaţi prea mult de subiect…

Iată tarifele stabilite în şedinţa CL Focşani din 11 septembrie: 

O altă problemă delicată a fotbalului focşănean este legată de faptul că sportul-rege local riscă să rămână fără echipă la nivelul primelor patru eşaloane dacă Dan Dumitru va decide să nu se mai prezinte la un singur meci din cele ce urmează, formaţia sa având deja o neprezentare.

Vrancea Media a primit prin intermediul Federaţiei Române de Fotbal adresa în care se precizează condiţiile în care un club de drept public trebuia să se transforme într-un club de drept privat.

Conform art. 2, pct. b, dacă municipalitatea şi-ar fi desemnat un reprezentant în Consiliul de Administraţie al clubului de drept privat existent (CSM Focşani) nu ar mai fi fost probleme cu finanţarea întrucât Primăria figura deja ca membru fondator şi, în anul 2008, CSM Focşani făcuse operaţiunea inversă pe care o cere FRF începând din 1 iulie 2012.

Dincolo de „chichiţele” legislative, mai ales că noi, românii, suntem specialişti în a interpreta personal orice act normativ, rămâne crunta realitate: la Focşani, soluţiile pozitive şi constructive pentru ca fotbalul să meargă mai departe sunt extrem de greu de găsit.

Iată şi adresa FRF trimisă tuturor cluburilor de drept public din România. La pct. 2, lit. b se fac precizările de care am amintit mai sus.

 

Şi pentru că la ora actuală echipa controlată de Dan Dumitru joacă în campionat (nu se ştie până când), municipalitatea a găsit de cuviinţă, aşa cum am precizat anterior, să adopte un proiect prin care să ceară bani cluburilor de juniori. Cum la Liga a 3-a este obligatoriu participarea la juniori C, D şi E, rezultă că în afară de cheltuielile cu seniorii, CSM Focşani trebuie să mai plătească  antrenamente pentru şapte grupe de juniori, plus meciurile oficiale şi cele de seniori, ceea ce înseamnă, conform tarifelor aplicate de CL Focşani pe 11 septembrie, aproape 25.000 de lei lunar. Evident că suma este colosală şi forţează CSM-ul să se retragă din campionat sau să se… mute la vecini.

În multe localităţi din România, se plătesc transportul, arbitrajul, echipamentul, mingiile etc. La Focşani, clubul care se străduieşte acum să reprezinte Vrancea în Liga a 3-a nu numai că nu este ajutat, dar mai este şi taxat. Sau, cu alte cuvinte, este forţat să se mute pe alte baze sportive private, după ce timp de 8 ani a ţinut sus „steagul” sportului-rege local.

Iată şi cum a decurs dialogul din şedinţa CL Focşani, în care consilierul Cătălin Vrabie a prezentat situaţia de la CSM şi „directivele” de la FRF, în baza cărora, a afirmat el, municipalitatea a fost forţată să renunţe la secţia de fotbal:

Se prezinta punctul 3 al ordinii de zi: proiect de hotarare privind aprobarea modificarii art. 1 din Hotararea Consiliului local al municipiului Focsani nr. 114/24.04.2007 privind aprobarea tarifelor de inchiriere de catre Clubul Sportiv Municipal Focsani 2007 a bazei sportive Milcovul Sud si a terenurilor de tenis din Parcul Nicolae Balcescu din Focsani.

Dl. consilier Aurel Bacu „as avea un amendament. In proiectul initial nu era trecut tariful pentru meciul oficial din Liga a III-a si propunerea mea este sa fie 1.500 lei pentru meci oficial pentru Liga a III-a si Liga a II-a.

Dl. consilier Catalin Vrabie „pentru inchirierea terenului principal pentru antrenamente, am hotarat impreuna ca antrenamentele pe terenul principal nu-l vor face decat echipele care vor juca meci oficial a doua zi pe terenul principal. Pentru aceste antrenamente va fi un tarif de 200 lei/ora si va rog sa faceti mentiunea la pozitia 6 din tabel, „inchiriere teren principal pentru antrenament, pentru meciuri oficiale”.

Terenul principal nu este destinant antrenamentelor de zi cu zi. Un alt amendament este la pozitia, care are urmatorul text:”inchirierea bazei sportive pentru manifestari culturale, artistice si sportive altele decat cele organizate de Consiliul local al municipiului Focsani, unitatile din subordine si Consiliul Judetean”, ramane acelasi tarif de 1.000 lei/zi, mentiunea este ca aici trebuie adaugat si Consiliul Judetean. Alt amendament se refera la terenurile de tenis din Parcul Balcescu, la inchirierea terenului pentru elevi si studenti in loc de 7 lei/ora, va fi 10 lei/ora, la inchirierea terenului de tenis pentru adulti in loc de 12 lei/ora va fi 20 lei/ora. Un alt amendament se refera la inchirierea terenului principal pentru jocuri amicale, unde in tabel este trecut 1.500 lei/joc, am convenit in comisie sa fie de 500 lei/joc, in conditiile in care am scazut si tariful de inchiriere pentru terenul principal pentru jocuri oficiale de la 4.000 lei la 1.500 lei, conform amendamentului facut de dl. consilier Aurel Bacu.”

Dl. secretar al municipiului Focsani Eduard Corhana „nu v-ati referit la prima pozitie, referitor la terenul principal pentru jocuri oficiale sa inteleg ca ramane 7.000 lei?”

Dl. consilier Catalin Vrabie „da”.

Nu mai sunt discutii si se supune la vot proiectul de hotarare cu amendamentele facute de domnii consilieri Aurel Bacu si Catalin Vrabie si se adopta cu 21 voturi „pentru”, devenind hotararea nr. 92/271

Se prezinta punctul 4 al ordinii de zi: proiect de hotarare privind retragerea Consiliului local al municipiului Focsani si Primariei municipiului Focsani ca membru al Clubului Sportiv Municipal Focsani.

Dl. consilier Neculai Tanase „trebuie precizat ca aceasta retragere se face in urma unei adrese de la Federatia Romana de Fotbal, nu? Va rog d-le consilier Catalin Vrabie sa exemplificati acest lucru.

Dl. consilier Catalin Vrabie „initial in 2007 Consiliul local al municipiului Focsani a intrat partener in acest club intrucat a finantat in mod direct activitatea acestui club. Printr-o adresa din partea Federatiei Romane de Fotbal ni s-a solicitat sa desfiintam sectiile de fotbal si futsal din cadrul clubului municipal, finantat de autoritatile publice locale si aceste cluburi sa devina cluburi de drept privat, lucru pe care l-am facut intr-o sedinta anterioara.

In acest moment CSM Focsani 2007 este un ONG, este un club privat care nu are absolut nici un fel de finantare de la Primaria Focsani, asa cum mai exista alte 5 sau 6 cluburi in Focsani. Aceste cluburi nu au echipe de seniori, dar au echipe de juniori, de diferite categorii. In acest moment Consiliul Local Focsani este membru intr-un singur club, in clubul CSM Focsani, ramanand membru prin inertie din 2007. Telefonic am fost contactat de alti antrenori care m-au intrebat daca pot si ei sa inchirieze terenurile, sa vina sa joace acolo, pe baza sportiva, unde nu au avut pana acum acces avand in vedere ca noi, Consiliul Local, am avut acest club, faptul ca a fost al municipiului a creat niste facilitati pentru clubul respectiv, facilitati care acum nu-si mai au rostul, in situatia in care noi nu mai putem finanta in mod direct aceasta activitate.

Ba mai mult ar trebui sa creem o situatie de egalitate intre toate celelalte cluburi pentru ca, cu siguranta vor exista intentii din partea acestor cluburi, poate nu anul acesta, dar cu siguranta la anul, de a veni si a solicita la Primaria Focsani in baza unui proiect de finantare sume de bani pentru sustinerea activitatii lor. Avand in vedere ca noi, Consiliul Local Focsani, nu mai avem in acest moment nici un fel de implicare in activitatea acestui ONG pe cale de consecinta nici nu consider ca trebuie sa mai fim membri fondatori in acest club.”

Nu mai sunt discutii si se supune la vot proiectul de hotarare si se adopta cu 21 voturi „pentru”, devenind hotararea nr. 93/272

Se prezinta punctul 5 al ordinii de zi: proiect de hotarare privind transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de participare in competitii (futsal Liga I) al Clubului Sportiv Municipal Focsani 2007, catre Asociatia Clubul Sportiv „Varancha”.

Dl. consilier Aurel Bacu „avem un amendament la acest proiect. In urma solicitarii scrise primite de la FC Progresul, club privat de tip ONG cu certificat de identitate sportiva si avand in vedere faptul ca CS Varancha este un club care nu a functionat, nu are bilant contabil si este greu sa se califice ca si eligibil pentru viitoarele proiecte de finantare va propun ca drepturile sa fie cedate catre FC Progresul Focsani.”

Dl. consilier Catalin Vrabie „este aceeasi situatie ca si la fotbal, a omis sa mentioneze dl. consilier Aurel Bacu ca avem o solicitare din partea clubului Progresul. Echipa de futsal despre care vorbim acum este aceeasi echipa care nu se va mai scrie in campionat pe numele de CS Varancha, ci se va inscrie pe numele FC Progresul, datorita unor cerinte impuse de catre Federatia Romana de Fotbal, sectia futsal.”

Nu mai sunt discutii si se supune la vot proiectul de hotarare in forma initiala si nu se adopta cu 21 voturi „abtinere”.
Se supune la vot proiectul de hotarare cu amendamentul facut si se adopta cu 21 voturi „pentru”, devenind hotararea nr. 94/273

Se prezinta punctul 6 al ordinii de zi: proiect de hotarare privind desemnarea reprezentanului Consiliului local al municipiului Focsani ca membru al Asociatiei Clubul Sportiv „VARANCHA”.

Dl. consilier Aurel Bacu „si aici fac acelasi amendament, numirea se va face la FC Progresul Focsani.”

Dl. consilier Lionida Milea „propun pe dl. consilier Aurel Bacu.”

Dl. presedinte de sedinta Radu Nitu solicita propuneri pentru comisia de numarare a voturilor. Propunerile sunt d-nii consilieri: Ionel Preda, Manuela Axente si Enache Patrascu.

Se supune la vot si se aproba cu 21 voturi „pentru” comisia de numarare a voturilor.

Se distribuie buletinele de vot domnilor consilieri in vederea votarii.

Comisia de numarare a voturilor au procedat la numararea voturilor secret exprimate de consilieri si constata ca s-au distribuit 21 buletine de vot, rezultatul votului secret exprimat fiind urmatorul:

voturi „pentru” voturi „impotriva” voturi „nule”
– D-nul Aurel Bacu 21 – –

2 Responses to Consilierii focşăneni au reuşit să „paralizeze” activitatea cluburilor de juniori din oraş! Municipalitatea nu doar că nu ajută, ci şi taxează cluburile care reprezintă fotbalul vrâncean în România!

  1. Pingback: ”Război” pe Facebook între Dan Dumitru și Cătălin Vrabie. ”Voi, cei care trăiți în altă țară, vă este imposibil să înțelegeți cum e în România„ vs. ”Ați distrus fotbalul focșănean, domnule consilier Vrabie” - Vrancea Media

  2. Pingback: ”Război” pe Facebook între Cătălin Vrabie și Dan Dumitru. ”Voi, cei care trăiți în altă țară, vă este imposibil să înțelegeți cum e în România„ vs. ”Ați distrus fotbalul focșănean, domnule consilier Vrabie” - Vrancea Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE