Ciprian Nica: „De ce omorâţi viticultura, domnule prim-ministru?”

Deputatul PSD de Vrancea Ciprian Nica a depus, luni, o interpelare în Parlamentul României a cărei temă este uciderea viticulturii româneşti de către HG 50/2012. În document se arată că pentru micii podgoreni prevederile HG 50/2012 sunt „criminale” iar amânarea aplicării acestui act normativ nu face altceva decât să prelungească agonia celor care nu îşi pot alinia antrepozitele fiscale de producere şi comercializare a vinului la prevederile legale. De asemenea, în interpelare se mai arată că nu există procedură de amendare a unei Hotărâri de Guvern în cadrul Parlamentului României.

„Vă informez că în judeţul Vrancea, la data de 1 martie 2012 doar 50% dintre antrepozitele fiscale specializate în producerea şi comercializarea de vinuri reuşiseră să îşi majoreze capitalul social al firmelor, mulţi dintre aceştia apelând chiar şi la împrumuturi bancare. Este evident faptul că pentru podgoreni, HG 50/2012 reprezintă o nouă taxă pe care ei sunt obligaţi să o plătească pentru a-şi derula activitatea, iar pentru micii producători din podgorii acest act normativ reprezintă o crimă!”, susţine parlamentarul social-democrat care l-a interpelat pe primul ministru şi pe ministrul de finanţe în calitate de reprezentant al viticultorilor din Podgoria Panciu.

Acesta mai arată că HG 50/2012 este „o crimă comisă cu premeditare de către oameni cărora nu le pasă de ce se întâmplă în economia reală şi care nici măcar nu au realizat faptul că această hotărâre nu afectează decât în sens negativ afacerile podgorenilor deoarece vinul este purtător de acciză 0, adică în acest domeniu nu putem vorbi de combaterea evaziunii fiscale fiindcă nu se pot strânge sume de bani suplimentare”.

„Această crimă premeditată vine pe fundalul anului agricol trecut extrem de prost pentru viticultorii din Vrancea, dar şi pe prognozele unui an agricol viitor la fel de prost, ca urmare a gerurilor care au afectat aproximativ 60% dintre viile din judeţ şi, implicit, vor afecta producţia de struguri din toamna acestui an. Pe lângă aceste impedimente, podgorenii se mai confruntă cu o problemă – vaste suprafeţe viticole sunt în proces de reconversie, ceea ce înseamnă că acestea sunt scoase din procesul agricol iar podgorenii au cheltuit sume importante de bani pentru acest proces”, este de părere deputatul Ciprian Nica.

Parlamentarul estimează că, în aceste condiţii, prevederile HG 50/2012 vor duce sigur la închiderea a 50% din antrepozite, deoarece podgorenii nu au lichidităţi din cele două cauze mai sus menţionate. „Doresc să vă întreb, domnule Prim-ministru, două lucruri! Ce aveţi de gând să faceţi în legătură cu acordarea de şanse egale micilor producători de vinuri din România în competiţia cu marii producători? Şi de asemenea vreau să ştiu dacă dumneavoastră consideraţi că se impune ca podgorenii să fie obligaţi să se alinieze prevederilor HG 50/2012 atâta timp cât vinul este un produs purtător de acciză 0?”, a solicitat deputatul PSD.

În context, aceasta şi-a exprimat speranţa că primul ministru va „aborda cu realism şi maturitate această problemă vitală pentru 100.000 de vrânceni care trăiesc din viţa de vie, dar şi pentru alte câteva sute de mii de români care trăiesc în alte zone viticole ale României”. De asemenea, deputatul PSD Ciprian Nica a cerut primului ministru şi ministrului de finanţe să excludă de la prevederile HG 50/2012 antrepozitele fiscale care au ca obiect de activitate producerea şi comercializarea vinului.

Comunicat primit de la Biroul Parlamentar al deputatului PSD de Vrancea, Ciprian Nica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE