Ciprian Nica: ”Avem obligaţia să apărăm drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, nu să le îngrădim”

Constituţia României prevede, la articolul 30 că „libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, de asemenea, legislaţia în vigoare oferă suficiente instrumente de apărare a celor care se consideră a fi victimele unor atacuri mediatice, aşa cum arată şi organizaţiile non-guvernamentale care luptă pentru libertatea de exprimare.

Prin urmare, recomandările privind restrângerea libertăţii presei care se regăsesc în Raportul MCV, întărite de către Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene sunt nu doar deplasate, anti-europene, ci şi împotriva principiilor Constituţiei României.

Pe această cale, doresc să reafirm susţinerea mea faţă de principiul libertăţii presei şi, totodată, vreau să atrag atenţia că aceste prevederi vin, parcă, în completarea teoriei Preşedintelui României, Traian Băsescu, cel care consideră că mass-media reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei naţionale.

Iată de ce cred că Raportul MCV poate fi interpretat şi ca un atac nejustificat la adresa Guvernului României venit din partea Comisiei Europene care, şi de data aceasta, pare că s-a lăsat “intoxicată” de aceiaşi “petiţionari” care pun mai presus de interesele României interesele unor grupuri politice.

Revenind la constrângerile pe care oficialii europeni ar dori să le aplice mass-media din România, trebuie subliniat şi faptul că aceştia nu sunt consecvenţi în opinii.

Dacă zilele trecute Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene arăta că “reprezentanţi de înalt nivel, judecători şi nu doar judecători, au fost supuşi presiunii, unor atacuri de fapt, hărţuire, intimidare, prin intermediul presei”, în luna iulie 2012 liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, avertizează că în România libertatea de exprimare este în pericol prin acţiunile Guvernului Victor Ponta “care încearcă reducerea la tăcere a opoziţiei”. “Istoria recentă a arătat ca toate formele de totalitarism încep cu represiunea politică şi îngrădirea dreptului la opinie”, spunea Joseph Daul.
Astăzi, la o diferenţă de şase luni, pentru oficialii europeni dreptul la opinie este privit ca “presiune”, “hărţuire” şi “intimidare prin intermediul presei”, presă care deranjează şi pe procurorul Oana Andrea Schmidt Hăineală, preşedintele contestat al CSM.

Liderul PPE nu mai vorbeşte, astăzi, despre faptul că libertatea de exprimare este în pericol, în schimb CSM, un organism atât de drag Preşedintelui Traian Băsescu, solicită „reprezentanţilor autorităţilor legislative şi executive să ia toate măsurile necesare pentru ca ireversibilitatea reformei sistemului judiciar şi independenţa justiţiei să nu mai poată fi ameninţate, inclusiv prin adoptarea unor reglementări care să sancţioneze abaterile de la deontologia profesională în mass-media, mai ales atingerea adusă independenţei şi prestigiului justiţiei şi demnităţii umane a unor magistraţi”.

Personal, sunt de părere că noi avem obligaţia să apărăm drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, nu să le îngrădim de dragul unor interese politice prin care se doreşte controlarea, şi pe viitor, a justiţiei.

De aceea, recomandările Raportului MCV privind îngrădirea libertăţii de exprimare reprezintă o greşeală de proporţii care anulează sacrificiul a sute de ziarişti şi militanţi din întreaga lume care, anual, se jertfesc pentru acest principiu!

Comunicat primit de la Ciprian Nica, Deputat PSD de Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE