Cine este candidatul la Președinție fost ofițer acoperit? Trei truisme.

Adrian Neacșu

Adrian Neacșu

Este indiscutabil ca, potrivit legii, serviciile care activeaza in domeniul securitatii nationale, serviciile secrete, au dreptul sa foloseasca in activitatea lor ofiteri acoperiti sau agenti infiltrati. Nici cea mai fina diplomatie ipocrita a declaratiilor responsabililor nu a putut acoperi acest adevar evident. Legea este explicita. De exemplu, “Personalul operativ al Serviciului Roman de Informatii isi desfasoara activitatea deschis sau acoperit, in raport cu nevoile de realizare a sigurantei nationale.” Reglementari similare exista si in ce priveste celelalte structuri secrete. Agentii acoperiti in presa scrisa, in televiziune, corporatii, in avocatura, in mediul economic privat in general sunt cat se poate de legali. Primul truism.

Al doilea truism. Informatiile referitoare la agentii acoperiti sunt informatii clasificate drept secrete de stat. Divulgarea lor fara drept constituie infractiune. Sau, cum spune chiar legea (art. 45 alin 2 din Legea nr. 14/2002), documentele, datele si informatiile Serviciului Roman de Informatii pot deveni publice numai dupa trecerea unei perioade de 40 de ani de la arhivare. Prevederi legale similare exista si cu privire la datele si informatiile celorlalte servicii secrete. Potrivit art.303 din noul cod penal al romaniei, divulgarea, fără drept, a unor informatii secrete de stat, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Cu toate acestea, nu constituie infractiune divulgarea unor informatii care prin ele insele se refera la savarsirea unor infractiuni, a unor abateri disciplinare sau care in general sunt rezultatul incalcarii legii. Poti divulga un ofiter al serviciilor secrete daca acesta nu se bucura de protectia legii, respectiv daca activeaza acoperit/infiltrat prin incalcarea legii.

In statutul cadrelor apartinand serviciiilor de informatii sunt stabilite o serie de incompatabilitati. Legea nu protejeaza in aceasta situatie o eventuala situatie de acoperire sau infiltrare. De exemplu, personalul SRI nu poate face parte din partide politice. Aceasta inseamna ca, din punct de vedere strict legal, un presedinte de partid, presupunand ca acesta este membru de partid, nu poate fi agent acoperit sau infiltrat. Interdictia se refera chiar la simpla calitate de membru de partid. Daca totusi este, il poti divulga.

Interdictia generala privind incompatibilitatea totala a functiilor exista cu privire la parlamentari si la personalul din justitie. Potrivit reglementarilor in vigoare, nu pot exista agenti infiltrati acoperiti in randul senatorilor, deputatilor, judecatorilor, procurorilor, grefierilor, magistratilor asistenti de la ICCJ. In randul acestor profesii nu este posibil, legal vorbind, sa existe lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. De altfel, personalul din justitie completeaza, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care rezulta ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii (art 7 din Legea nr. 303/2004). Sanctiunea pentru ei, daca sunt prinsi, este direct eliminarea din profesie. Si desigur urmarirea penala pentru infractiunea de fals in declaratii. Si, amanunt de culoare, cine credeti ca verifica realitatea declaratiilor date de magistrati? Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Din cealalta perspectiva urmarita de mine, divulgarea unor astfel de persoane nu numai ca nu este infractiune dar contribuie la reinstaurarea legalitatii. Ar fi o fapta virtuoasa, cetateneasca sau, cum ar zice Horatiu Dumbrava de la CSM care de prin 2005 se chinuie, mare parte din drum impreuna cu mine, sa deconspire agentii infiltrati din justitie, “o garanţie în vederea prezervării statului de drept, a independenţei justiţie“. Una peste alta, darea in vileag a ilegalilor ar fi o fapta buna si nu presupune riscuri. Al treilea truism.

În aceste conditii, pot pune ramasag cu oricine se prinde ca amenintarea cu divulgarea calitatii de agent acoperit al unui serviciu de informatii actual priveste, tocmai pentru a se scapa de repercursiunea legii penale, un fost magistrat sau parlamentar angrenat in acest moment in cursa prezidentiala. Incheierea silogismului.

As miza chiar mai mult direct pe un fost magistrat. De data asta doar pura intuitie.

Desigur, daca nu este o cacealma.

(Avocat Adrian Toni Neacșu)

2 Responses to Cine este candidatul la Președinție fost ofițer acoperit? Trei truisme.

  1. danb 11/09/2014 at 01:00

    Pai asa dupa parerea mea, candidatul la prezidentiale, care a avut si probabll inca mai are calitatea de ofiter acoperit al unor servicii secrete, mai precis al Securitatii Statului inainte de 1989, este Monica Macovei. Logic vorbind, nici nu prea avea cum sa nu fie, avand in vedere familia din care provine. Mai departe cred ca madam Macovei este prea lasa sa recunoasca acest lucru si se va retrage din cursa sub un motiv sau altul.

    Răspunde
  2. danb 11/09/2014 at 01:14

    Oricum din actiunea asta se observa FOARTE CLAR din cine este formata armata securistului Basescu si cum isi tine soldatii sub control. Daca dosarul lui a avut grija sa-l distruga se pare ca pe toate celelalte le-a pastrat ca sa le foloseasca la nevoie, la nevoile lui desigur.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE