ANPC Vrancea: Verificarea respectării drepturilor consumatorilor la comercializarea produselor alimentare şi nealimentare în târguri şi oboare

În luna AUGUST 2013 , pe lângă controalele tematice impuse de către ANPC şi controalele efectuate în vederea cercetării petiţiilor primite de la consumatori, comisarii CJPC Vrancea au desfãşurat şi acţiuni tematice de control proprii ale Comisariatului Regional din care fac parte – Regiunea Sud-Est Galaţi. Astfel, s-au desfăşurat 2 acţiuni tematice de control, din rezultatele cărora menţionăm câteva concluzii:

1. Acţiune de control pentru verificarea respectării drepturilor consumatorilor la comercializarea produselor alimentare şi nealimentare în târguri şi oboare

În cadrul tematicii de control, au fost verificaţi 20 operatori economici de pe raza judeţului , la toţi 20 constatându-se abateri de informare (netraducerea informaţiilor în limba română pentru produsele din import, lipsa unor informaţii de caracterizare a produselor care să permită consumatorilor alegerea corectă a acestora, în funcţie de necesităţile lor) , neafişarea la locul comercializării din târguri a denumirii operatorului economic şi a sediului social al acestuia sau a numelui şi prenumelui persoanei fizice comerciante, comercializarea de produse cu potenţial risc pentru consumatori (au fost găsite la comercializare jucării care sunt notificate ca periculoase prin sistemul rapid de alertă european RAPEX).

Pentru abaterile constatate, 19 operatori economici au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională, valoarea amenzilor fiind de 7600 lei. S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a 11 jucării periculoase, import China, în valoare de 42 lei.

2. Acţiune de control pentru verificarea conformităţii, modului de etichetare, prezentare , publicitate si comercializare a articolelor de menaj metalice, teflonate şi din ceramică.

Au fost verificaţi 13 operatori economici , la 12 dintre aceştia au fost identificate abateri de la prevederile privind protecţia consumatorilor, de exemplu:

-abateri privind informarea (lipsa informaţiilor privind materialul din care sunt confecţionate, instrucţiunilor de întreţinere, denumirii şi adresei importatorului sau distribuitorului sau informaţii incomplete, lipsa simbolului pentru uz alimentar etc. ) ;
-lipsa traducerii în limba română a informaţiilor;
-produse neconforme (cratiţe cu interior ceramic sau teflonat exfoliat);
neafişarea preţurilor etc.

Pentru abaterile constatate s-au aplicat 3 avertismente şi 9 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 18000 lei. S-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unor produse cu abateri, în valoare de 52456 lei.

Comisarul şef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est(Galaţi) – CJPC Vrancea, ing. Dumitru Dilǎ, recomandă consumatorilor să acorde atenţie şi achiziţionării de produse nealimentare , fie ele de menaj sau de altă natură: „La cumpărarea produselor, preţul nu trebuie să fie singurul element în alegerea acestora, întrucât preţul scăzut poate ascunde o calitate inferioară şi, în unele cazuri, produsele pot fi un potenţial pericol pentru sănătatea sau securitatea consumatorilor. De exemplu, articolele de gătit cu interior exfoliat sau vesela din material plastic care nu are simbolul pentru uz alimentar pot influenţa natura alimentelor, în timpul gătirii sau servirii.”

Informaţii primite de la ANPC Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE