Alina Drumea, consilier municipal PNL: ”Focșaniul are nevoie de investiții masive în infrastructura educațională”

alina-drumea-in-lituaniaConsilierul municipal PNL, Alina Drumea, s-a întors recent dintr-o vizită de lucru în orașul lituanian Alytus. Alina Drumea a rămas puternic impresionată de modul în care administrația din Lituania s-a implicat în dezvoltarea învățământului cu fonduri europene. ”Trebuie să vă spun că am avut parte de o experiență deosebită în Alytus și am rămas plăcut impresionată de investițiile pe care lituanienii le-au făcut în școli. Școlile profesionale și vocaționale din orașul Alytus au fost recent reabilitate cu fonduri europene, direct accesate de administrație și nu prin ministere. Administrația locală se implică și plătește anual 60 de profesori de specialitate, fie în domeniul artistic, fie în cel tehnic”, spune Alina Drumea, consilier în Consiliul Local Focșani din partea PNL.

Internatele pentru elevii din rural ar trebui să fie o prioritate pentru municipalitate” – Alina Drumea, consilier PNL

Focșaniul are nevoie de investiții în învățământul tehnologic

alina-drumea-in-lituania-3Consilierul Alina Drumea spune că este neapărat nevoie ca și la Focșani să avem asemenea investiții, mai ales în învățământul tehnic și cel vocațional, pentru că acolo se formează forța de lucru calificată. Avem nevoie de investiții în internatele liceelor și de multă tehnică cu care elevii să se acomodeze și cu care să lucreze efectiv. ”Tot ce lucrează elevii ajunge în muzee, se vinde la târguri tradiționale sau se vinde la comandă către firme care solicită anumite produse, iar banii se folosesc pentru materie primă. Fiecare sală de clasă a fost reabilitată și utilată cu tehnică specială fiecărui profil în parte”, mai spune Alina Drumea.

Aceasta și-ar dori ca și administrația din Focșani să facă mai mult pentru elevi și cadre didactice prin modernizarea și dotarea cu tehnică a școlilor profesionale și a liceelor tehnologice din oraș, mai ales că există posibilitatea accesării fondurilor europene cu contribuții foarte mici sau chiar deloc. ”În timpul discuțiilor pe care le-am avut cu partea lituaniană a fost identificată posibilitatea realizării de colaborări între școlile focșănene cu profil vocațional și tehnic și această școală, care are o gamă variată de activități profesionale pe care le dezvoltă, atât pentru elevi, cât și pentru adulți. Aici nu sunt mai multe școli ca la noi ci un foarte mare centru educațional unde se desfășoară tot ce înseamnă educație în oraș”, ne-a mai povestit Alina Drumea.

alina-drumea-in-lituania-2

Oportunități de afaceri cu lituanienii

În scurta vizită în Lituania delegația vrânceană a mai vizitat Muzeul de etnografie din oraș, precum și un centru sportiv, dar a avut și o scurtă deplasare în capitala Vilnius. Vrâncenii au mai mers și la o fabrică de producere și îmbuteliere a produselor alcoolice. Și aici, delegația vrânceană a văzut o oportunitate de afaceri, mai ales că lituanienii produc alcool din materie primă cumpărată din Spania și Italia. ”În momentul în care am vizitat fabrica de alcool și ne-au spus că ei cumpără materia primă din Spania și Italia m-am gândit că și noi am putea încheia astfel de afaceri cu ei mai ales că noi avem materie primă cât cuprinde în Vrancea”, ne-a mai spus Alina Drumea.

Focșaniul s-ar putea înfrăți cu Alytus

Consilierul spune că vrâncenii au avut multe de învățat de la lituanieni și că ar fi interesant ca pe viitor să colaboreze cu ei pentru a schimba ceva și în Focșani. Aceasta și-ar fi dorit să ia contact și cu sistemul sanitar de acolo, dar vizita a fost prea scurtă.

Alina Drumea a făcut parte dintr-o delegație a administrației publice Focșani, alături de consilierul Bogdan Matișan, Mirela Andrei și Marian Mihu, de la Biroul de Comunicare din cadrul Primăriei Focșani. Reprezentanții Focșaniului au vizitat mai multe instituții din orașul lituanian Alytus. Dan Adrian Bălănescu, Ambasadorul României în Lituania, a fost cel care a intermediat schimbul de corespondență și efectuarea acestei prime vizite care are ca scop identificarea unor puncte comune de interes, astfel încât pe viitor să poată fi încheiat un acord de înfrățire între cele două municipii. Orașul lituanian Alytus se află la aproximativ 100 km de capitala țării, Vilnius. (Ana-Maria BOICU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE