Adrian Toni Neacşu: „CSM-ul, potrivit Constituţiei, nu are nici un fel de atribuţii în ce priveşte judecătorii CEDO”

Adrian NeacsuPresedintele CSM a sesizat Curtea Constitutionala cu existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice, adica intre Executiv si CSM. In principiu nu cred ca este un gest hazardat, insa pe de alta parte as preciza ca potrivit chiar textului Conventiei EDO prerogativa propunerii judecatorilor nationali apartine Statului membru.

Mai exact, statul face 3 propuneri iar Adunarea parlementara a CE alege o persoana care va fi judecator. Persoanele propuse pot fi magistrati sau nu, ori doar juristi cu experienta, ori profesori universitari, cum s-a intamplat pana acum. Ori, CSM critica tocmai modificarea acelor reguli care prevedeau ca desemnarea judecatorilor se face de catre Guvern doar (subliniez) la propunerea CSM.

Potrivit art. 22 alin. 1 din CEDO, „Judecătorii sunt aleşi de Adunarea Parlamentară în numele fiecărei Înalte Părţi contractante, cu majoritatea voturilor exprimate, de pe o listă de trei candidaţi prezentaţi de Înalta Parte contractantă.”

Acestea sunt standardele europene, ceea ce nu exclude de plano posibilitatea imbunatatirii lor, in sensul garantarii profesionalismului in procesul de selectie. CSM-ul, potrivit Constitutiei, nu are insa nici un fel de atributii in ce priveste judecatorii CEDO, iar din punctul meu de vedere selectia ar putea fi facuta chiar mai bine de Academia Romana de pilda, sau de un consiliu al reprezentantilor facultatilor de drept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE