ACDB încheie proiectul „Managementul participativ pentru eliminarea speciilor invazive din aria protejată Lunca Siretului Inferior”

Proiect Siretul Verde ACDBACDB încheie pe 30.04.2016 proiectul „Management participativ pentru eliminarea speciilor invazive din aria protejată Lunca Siretului Inferior” demarat la 01.04.2015. Proiectul este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

În toată lumea, speciile invazive reprezintă o amenințare din ce în ce mai acută pentru mediu, cauzând serioase prejudicii ecologice, probleme de sănătate oamenilor şi pierderi economice societăţii.
Principalele acțiuni realizate în cadrul proiectului au urmărit:

Elaborarea unui pachet de informare cu privire la pericolul reprezentat de speciile de arbori invazivi pentru biodiversitatea locală şi serviciile ecosistemelor.

Creșterea numărului de persoane bine informate din rândul cetățenilor și actorilor locali cu privire la metodele de prevenire a răspândirii speciilor de arbori invazivi străini și a metodelor de eradicăre a acestora.

Realizarea şi promovarea spre adoptare a unui Cod voluntar de conduită care include metodele de management care pot fi promovate de cetățeni şi actorii locali pentru reducerea semnificativă a invaziei cu Amorpha fruticosa şi Ailanthus altissima.

Introducerea certificării voluntare “Proprietate fără arbori invazivi”, în principal pentru proprietățile din situl Natura 2000 Lunca Siretului Inferior introduse în circuitul agro-turistic.

Îmbunătățirea capacității instituționale a Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice de a promova managementul participativ în activitățile de administrare a ariei protejate.

Proiectul a fost derulat cu implicarea grupurilor ţintă şi beneficiarilor: primăriile și consiliile locale, autoritătile silvice, administratorii de drumuri (consilii județene), proprietarii de terenuri agricole şi forestiere, proprietarii de agropensiuni sau pensiuni, cadrele didactice, cetăţenii din situl Natura 2000 Lunca Siretului Inferior. Pentru implementarea proiectului au colaborat APM VN, APM GL, APM BR și Universitatea Bucureşti.

Prin acest proiect am reușit să informăm grupurile țintă din aria naturală protejată Lunca Siretului Inferior cu privire la problema și pericolul pe care le reprezintă amorfa și cenușerul. Având în vedere receptivitatea cu care a fost primit proiectul, ne dorim să continuăm acțiunile direcționându-ne eforturile viitoare spre eliminarea celor două plante invazive din aria protejată”, a precizat Alina Dragomir, specialist conștientizare.

Valoarea totală a proiectului este de 39.276,30 Euro din care 34.999,30 Euro finanțare nerambursabilă din partea Fondului ONG în România, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014. Cofinanțare adusă de ACDB: 4.277,00 Euro.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

Persoană de contact: Steluța Manolache
ACDB
Str. Ion Creangă, nr.12, Focșani,
jud. Vrancea
Tel: 0337109662
office@acdb.ro
www.acdb.ro
facebook.com/OrganizațiaACDB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE