22 Martie – Ziua Mondială a Apei

În fiecare an, în data de 22 martie, lumea întreagă sărbătorește Ziua Mondială Apei. Tema anului 2016 – ”Water and Jobs” – Apa şi activităţile umane – se concentrează asupra modului în care cantitatea suficientă și de bună calitate a apei poate schimba viaţa angajaţilor şi calitatea mijloacelor de trai ale acestora – şi poate chiar transforma societăţile şi economiile mondiale.

Apa reprezintă o resursă naturală regenerabilă, vulnerabilă şi limitată, de aceea este tratată ca un patrimoniu natural care trebuie protejat şi apărat.

Resursele de apă potabilă ale lumii sunt sub o presiune crescândă. Creşterea numărului populaţiei, creşterea activităţilor economice şi îmbunătăţirea standardului de viață conduc spre creşterea competiţiei şi a numărului conflictelor în legătură cu resursele de apă limitate.

Populaţia lumii a crescut de aproape trei ori în decursul secolului al XX-lea, în timp ce captarea apelor a crescut de aproape şapte ori. Este estimat în prezent că o treime din populaţia lumii trăieşte în ţări cu un stres al apei mediu spre ridicat. Acest raport este aşteptat să crească la două treimi în anul 2025.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea monitorizează calitatea și cantitatea apelor de suprafață și subterană precum și evacuările de ape uzate epurate în receptorii naturali.

Pentru depășirea limitelor admise ale concentrațiilor de impurificatori chimici ale apelor uzate epurate evacuate în cursurile de apă se aplică principiul ” poluatorul plătește”.

La nivelul județului Vrancea, resursa de apă este suficientă, cerința de apă pentru populație, industrie, agricultură, fiind în cea mai mare parte asigurată. Din punct de vedere calitativ, conform Programului de gestiune, monitoring și protecție a resurselor de apă, corpurile de apă subterană din care se alimentează sistemele centralizate de alimentare cu apă potabilă aferente localităților județului nostru, nu sunt supuse riscului poluării, fiind încadrate în starea chimică bună.

În cazul apelor de suprafață, conform Directivei Cadru Apă, obiectivul țintă este atingerea stării ecologice bune. O apă curată ne oferă șansa la o viață sănătoasă. Prin efortul nostru comun, vom reuși să convingem factorii implicați, agenții economici, operatori, autoritățile locale, dar și simplii cetățeni, că este mult mai ieftin să protejezi resursele de apă și este vital să nu le risipești”, a precizat directorul SGA, Kanty – Cătălin Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE