19,3 milioane de lei alocate administrației județene din Vrancea pentru ”Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică”

Guvernul României a decis să aloce 19,3 milioane lei (4,2 milioane euro) pentru autorităţile vrâncene, din Fondul de rezervă, în vederea organizării în vara aceasta a ”Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz”.

71% din sume sunt prevăzute pentru ”lucrări de interes public” (asfaltarea unui drum județean, construirea a 2 poduri și construirea unui parc). Banii se vor aloca prin  suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017.

Consiliul Judeţean Vrancea va fi cel care va gestiona fondurile de la Guvern, 3,4 milioane de lei urmând a fi folosite pentru: manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice, expoziţii fotografice, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni.

Totodată, conform proiectului, o altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa – Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre din Mărăşeşti şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial (cu un total de 1,8 milioane lei cheltuieli).

În ceea ce privește „lucrările de interes public” (13,8 milioane de lei), se vor realiza:

  • lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane lei,
  • lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205 I, de 2 milioane lei
  • lucrări de realizare a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de 4 milioane lei
  • realizarea unui Parc al Memoriei Naţionale, „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate”, cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de 3 milioane de lei.

Sumele care nu se vor utiliza după organizarea evenimentului se vor restitui la bugetul de stat. (Leo Munteanu)

Scrie un comentariu

STIRI LIVE